Σύμφωνα με πληροφορίες από protothema.gr, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση κι αν επιλέξει τελικά ο αμερικανικός λαός, αλλά μόνο αν η συζήτηση γίνει με αμοιβαίο σεβασμό» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Η θέση η οποία εκφράστηκε πρόσφατα από πλευράς της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις δίχως προϋποθέσεις για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά «απάτη», δηλώνει σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η προτροπή να συζητήσουμε για τη στρατηγική σταθερότητα, για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, χωρίς προϋποθέσεις, είναι απάτη», κρίνει ο κ. Λαβρόφ σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty I Fakty που δημοσιεύεται στην ψηφιακή της έκδοση.
«Τι σημαίνει ‘χωρίς προϋποθέσεις’; Σημαίνει ότι οι Αμερικανοί διατηρούν το δικαίωμα να μας ανακηρύξουν εχθρό στα έγγραφά τους για το δόγμα» όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, προσθέτει.
Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αφού η ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo —κίνημα που δημιούργησαν επιζήσαντες των ατομικών βομβών που ερρίφθησαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945 από τον στρατό των ΗΠΑ— έλαβε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως είναι «έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις για να μειωθεί η πυρηνική απειλή».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ από την πλευρά του εκτιμά πως οι διατυπώσεις στην ανακοίνωση αυτή σημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να ανακοινώνει επίσημα πως έχει στόχο να καταφέρει «στρατηγική ήττα» στο πεδίο της μάχης στη Ρωσία.
Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία το 2022 και ο συνεχιζόμενος πόλεμος πυροδότησαν τη σοβαρότερη αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ έφθασαν στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.
Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο NATO πως έχουν εμπλακεί σε υβριδικό πόλεμο εναντίον της στην Ουκρανία. Από την άλλη, το Κίεβο και σύμμαχοί του στη Δύση κάνουν λόγο για ιμπεριαλιστική απρόκλητη απόπειρα αρπαγής εδαφών.
Ο πόλεμος που κρατά πάνω από δυόμισι χρόνια έχει εισέλθει στην πιο επικίνδυνη φάση του, τόνισε πρόσφατα η Μόσχα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία κι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις δυνάμεις του Κιέβου να πλήξουν στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους.
Το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία κατέβασε τον πήχη όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως η υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία εγείρει κίνδυνο να οδηγηθούν σε απευθείας σύγκρουση με αυτή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.
Στην εκτενή συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημειώνει πως η Μόσχα παρακολουθεί προσεκτικά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, ενόψει της αναμέτρησης της Δημοκρατικής Κάμαλας Χάρις με τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ την 5η Νοεμβρίου.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση κι αν επιλέξει τελικά ο αμερικανικός λαός, αλλά μόνο αν η συζήτηση γίνει με αμοιβαίο σεβασμό και μεταξύ ίσων», δηλώνει ο κ. Λαβρόφ. «Παρακολουθούμε το τρέχον διάστημα την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και επί του παρόντος δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη πως θα επιστρέψουμε σε τέτοια συζήτηση», προσθέτει.