Χαμάς: Τουρκία και Κατάρ οι ρυθμιστές της επόμενης ημέρας - Ο πιθανός διάδοχος του Σινουάρ πήγε στην Άγκυρα και συνάντησε τον Φιντάν

Σύμφωνα με πληροφορίες από protothema.gr, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Χαμάς λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Σινουάρ - Πιθανή η διάθεση για οπισθοχώρηση, τόσο από την Τουρκία όσο και το Κατάρ

Με τον Σινουάρ νεκρό πλέον εδώ και 72 ώρες η διάδοχη κατάσταση είναι το ζήτημα που «καίει» όπως φαίνεται όχι μόνο τη Χαμάς και το Ισραήλ αλλά και τους υπόλοιπους «περιφερειακούς» παίχτες στην περιοχή.

Μπορεί σήμερα το όνομα που προτάσσεται για διάδοχος του Σινουάρ να είναι ο Χαλίλ αλ – Χαγιά, αλλά κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα εάν αυτό το όνομα θα γίνει αποδεκτό από το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον… Το «ζουμερό» της υπόθεσης Χαγιά πάντως δεν προκύπτει από το ότι προτείνεται για την συγκεκριμένη θέση ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αλλά το πού βρισκόταν όταν «κυκλοφόρησε» το όνομά του…

Ο Χαγιά μαζί με ακόμη 6 μέλη της Χαμάς συζήτησαν εχθές για αρκετές ώρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος μερικές ώρες μετά τον θάνατο Σινουάρ τους υποδέχθηκε στην Άγκυρα. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς δέχθηκε τα συλλυπητήρια που της μετέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν διά του υπουργού του, Χακάν Φιντάν, σε μια, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα, «μακρά και εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον της Χαμάς συζήτηση».

Η είδηση πως η Χαμάς επέλεξε την Τουρκία για να χαρτογραφήσει το μέλλον της και πιθανότατα να λάβει εγγυήσεις στήριξης είναι μία εξέλιξη που δεδομένα το Ισραήλ γνώριζε. Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε τα χθεσινά αλλά και τα σημερινά μηνύματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΥΠΕΞ του Ισραήλ Κατζ ο οποίος παρά το σημαντικό χτύπημα ενάντια στη Χαμάς επέλεξε να ασχοληθεί με την Άγκυρα…

Η Τουρκία δεδομένα συζητά την επόμενη ημέρα για τη Χαμάς, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε κανέναν – πέραν του διπλωματικού – πόλεμο με το Ισραήλ. Ναι, η Άγκυρα θα στηρίξει και άμεσα και έμμεσα το νέο ηγέτη της Χαμάς, αλλά ίσως να επιλέξει αυτή την φορά να κρύψει πίσω από τις «κορώνες» και τις απειλές μία προτροπή για οπισθοχώρηση.

Η Ντόχα πιθανότατα θα ακολουθήσει την ίδια με την Άγκυρα τακτική, καθώς παρά το ότι φιλοξενεί σήμερα όλα τα μέλη της Χαμάς που βγαίνουν μπροστά για να αναλάβουν ό,τι έχει απομείνει από την οργάνωση, τον περασμένο Αύγουστο δεν ήταν ενήμερη πως ο Ισμαήλ Χανίγιε όδευε προς τον θάνατό του όταν κατευθυνόταν προς την Τεχεράνη. Το Κατάρ επιχειρεί επίσης όλο το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ βάζοντας τους διαπραγματευτές του από τη μία να γράφουν προτάσεις εκεχειρίας και από την άλλη να επικοινωνούν τους όρους τους πρώτα με την Ουάσιγκτον και μετά με τον Τελ Αβίβ.

Η επιλογή προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία της Χαμάς είναι κρίσιμη για όλες τις εμπλεκόμενες άμεσα και έμμεσα πλευρές. Η απόφαση δεδομένα θα περάσει από «κόσκινο» και από αυτούς που βρίσκονται στην απέναντι όχθη του τραπεζιού. Φαίνεται όμως πως η επιλογή θα γίνει με γνώμονα το επόμενο βήμα και αυτό μετά από έναν και πλέον χρόνο μαχών είναι σε όλους ξεκάθαρο πως δεν είναι μέσα από περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. Μπορεί ο νέος επικεφαλής της Χαμάς να κάνει λόγο για εκδίκηση και τελική νίκη αλλά όταν έχεις επιλέξει να ζεις «αυτοεξόριστος» μακριά από τα πεδία της Γάζας, τον θάνατο και τον λιμό των δικών σου ανθρώπων τότε δύσκολα θα γίνεις αποδεκτός από αυτούς ακριβώς.
Νεότερη Παλαιότερη