Ισραήλ: Οι IDF χρησιμοποιούν τις υπόγειες σήραγγες της Χεζμπολάχ για να εισέλθουν στον Λίβανο

Σύμφωνα με πληροφορίες από protothema.gr, «η εξάλειψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελικό» διαμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Το Ισραήλ εισέρχεται στον Λίβανο με τις δυνάμεις του να διεξάγουν αθόρυβες επιδρομές στα νότια της χώρας, χρησιμοποιώντας το εξελιγμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ, προκειμένου να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στα εναπομείναντα προπύργια της τρομοκρατικής ομάδας.

Οι αθόρυβες επιδρομές του Τελ Αβίβ, που αποκάλυψε για πρώτη φορά η εφημερίδα Wall Street Journal, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Νετανιάχου να «γονατίσει» τη Χεζμπολάχ. Εν τω μεταξύ, η χερσαία επίθεση είναι σε εξέλιξη, όπως δήλωσε πριν από λίγες ώρες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την απογοήτευσή του, δηλώνοντας ότι «θα αισθανόταν άνετα αν το Ισραήλ σταματούσε τις εχθροπραξίες».

«Η εξάλειψη του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελικό. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός, απευθυνόμενος σε «ταξιαρχίες πεζικού και αρμάτων μάχης» που βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που απαιτούνται —τις δυνάμεις μας, ό,τι έχουμε, από αέρα, θάλασσα και ξηρά». Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις φέρονται να χρησιμοποιούν «στοχευμένες» επιδρομές για τη συλλογή πληροφοριών καθώς προετοιμάζονται για την πλήρη επίθεση, η οποία θα στοχεύσει στην καταστροφή της μονάδας Radwan, των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Γιατί το Ισραήλ επέλεξε τις υπόγειες σήραγγες

Το υπόγειο σύστημα σηράγγων της σιιτικής οργάνωσης από τον Λίβανο είναι κρίσιμο για τη μετακίνηση μαχητών και τη μεταφορά όπλων κοντά στο ισραηλινό έδαφος. Με την εξάρθρωση αυτών των δικτύων, το Ισραήλ προετοιμάζει τα στρατεύματά του για να εκκαθαρίσουν τυχόν εναπομείναντα φυλάκια της Χεζμπολάχ που αποτελούν απειλή για τις βόρειες κοινότητες του εβραϊκού κράτους.

Πάνω από 50.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων, μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόλντμπεργκ, πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και περιφερειακό αναλυτή, «το να απαλλαγούμε από την υποδομή των σηράγγων, να καθαρίσουμε τα αποθέματα πυραύλων και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα δει ξανά τη σημαία της Χεζμπολάχ από το παράθυρό του είναι ο μόνος τρόπος για να πείσουμε τους πολίτες να επιστρέψουν στις εστίες τους».

«Είμαστε έτοιμοι για χερσαία εμπλοκή με τον εχθρό»

Ο Νασίμ Κάσεμ, δεύτερος αρχηγός της Χεζμπολάχ και de facto ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα την Παρασκευή, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους για την επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για χερσαία εμπλοκή με τον εχθρό, εάν αποφασίσουν να εισέλθουν».

Επίσης, ο Κάσεμ τόνισε τις τελευταίες ημέρες ότι «θα υπάρξουν εκπλήξεις για το Ισραήλ στις επόμενες μάχες».

Το Ιράν, ο «φύλακας-άγγελος» της Χεζμπολάχ, έχει ήδη υποσχεθεί να υποστηρίξει τη λιβανέζικη ομάδα σε όλες τις μελλοντικές εκστρατείες κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τεχεράνη, με τη σκληροπυρηνική κυβέρνηση να στέλνει ανάμεικτα μηνύματα τις ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

«Θα δείξουμε την ήττα του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα»

«Περιμένετε», είπε χθες ο Ιρανός στρατηγός, Αμπνταλραχίμ Μουσαβί, συζητώντας για την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του Νασράλα.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις το Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου πληροφοριών της Τεχεράνης τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές της για να βοηθήσει τη Χεζμπολάχ και τον λαό του Λιβάβνου».

«Η Χεζμπολάχ δεν έχει χρησιμοποιήσει τα όπλα της και πρέπει να ξεκινήσει τώρα», δήλωσε ο Εβλίας Χαζράτι, ανώτερος αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης. «Θα δείξουμε την ήττα του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εκκενώσουν σχεδόν δώδεκα λιβανέζικες συνοριακές κοινότητες λίγες ώρες μετά την έναρξη, όπως είπε, περιορισμένης χερσαίας εισβολής κατά της Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση αρνήθηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν εισέλθει στο έδαφός της, αλλά τόνισε ότι είναι έτοιμη να τους πολεμήσει.

Ο στρατός συμβούλεψε τους πολίτες να απομακρυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα και πολύ πιο μακριά από τον ποταμό Λιτάνι, ο οποίος σηματοδοτεί το βόρειο άκρο μιας ζώνης που είχε κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως διαχωριστικό μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά τον πόλεμο το 2006.

«Πρέπει να κατευθυνθείτε αμέσως βόρεια του ποταμού Αουάλι για να σώσετε τον εαυτό σας και να φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας», ανέφερε η δήλωση που δημοσιεύτηκε από τον Άραβα εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee, στην πλατφόρμα Χ.

Η προειδοποίηση του Ισραήλ υποδηλώνει μια βαθύτερη ώθηση στον Λίβανο. Η παραμεθόριος έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο χρόνο, καθώς μαίνεται ο πόλεμος.

Ωστόσο, το εύρος της προειδοποίησης εκκένωσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο βαθιά θα εισχωρήσει το Ισραήλ, αποστέλλοντας τις δυνάμεις του στον Λίβανο, καθώς προχωρά σε μια ταχέως κλιμακούμενη εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ.

Στην πρώτη του δήλωση από τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της εκκαθάρισης των περιοχών της Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τόνισε ότι το Ισραήλ παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου και διακινδυνεύει έναν δεύτερο πόλεμο στα βόρεια του εβραϊκού κράτους.

Ο Λίβανος κατηγορεί την Ιερουσαλήμ ότι προσπαθεί να καταλάβει το νότιο τμήμα του εδάφους του και ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του.
Νεότερη Παλαιότερη